Louvre Abu Dhabi

The Article is written by Iman Ahmed, Master of Architecture, Founder of educhamber.net
Architecture is the art of building a place that meets human needs, meets place functional requirements, keeps the emotional bond and respecting human psychological necessities.

The Louvre Abu Dhabi

Perceiving place features and its meanings, and observing the reason behind the building that place, are all indicators of a successful piece of art. United Arab of Emirates with a belief in the human story with history, formed a brilliant environment from the heart of humanity and to humanity. It is the spectacular Louvre Abu Dhabi, the first major building that had been constructed in what is one of the most ambitious cultural masterplans’s ever undertaken.[1]

The Louvre Abu Dhabi is an art and civilization museum, located in Abu Dhabi, UAE. The museum was established on November 8th, 2017. It is part of a thirty-year agreement between the city of Abu Dhabi and the French government. The museum is located on the Saadiyat Island Cultural District, making it the largest art museum in the Arabian Peninsula. Artwork from around the world is showcased at the museum, with particular focus placed upon bridging the gap between Eastern and Western art.

Louvre Abu Dhabi’s displays and its new approach to the history of civilization. It is dedicated to focusing on moments of cultural exchange and encounter rather than crisis and conflict, the museum sets out to explore our common humanity rather than the things that divide us through the display of similar or thematically linked objects from disparate cultures and civilizations.[2]

By asking three random visitors of the Louvre Abu Dhabi, and by asking them about the feeling they experienced with the place, one of the visitors told me “it’s a strange feeling, you can feel the light connecting you to the outer space and let you feel free and in a special way your soul gets purified”. Two other visitors told me the same comment “It’s a building that blends with surrounding in a unique harmony”.

[1] https://www.theb1m.com/video/building-the-louvre-abu-dhabi

[2] https://www.thenational.ae/arts-culture/louvre-abu-dhabi-the-long-awaited-first-look-inside-1.673668

The Lucubrate Magazine will open a world of knowledge for all. You can read the full article in the Lucubrte Magazine Issue 15. Click here to find the Magazine.

ABOUT THE ARCHITECT and the idea behind the project

Louvre Abu Dhabi designed by Pritzker Prize-winning architect Jean Nouvel. Its first key principle highlights the museum structure as a metaphor of the traditional Arabic souk, with small shaded passages. The second key principle is the protection of this museum, where the pedestrian areas and the nested artworks are roofed by a large dome.[1]

Louvre Abu Dhabi is the genuine fact of architecture responsibility in serving humanity and in initiating a conversation with place inhabitance and visitors through place features and design.

The Louvre Abu Dhabi is a classical art museum, and it had been planned as a central feature of the cultural district of Saadiyat Island. Louvre Abu Dhabi is consisting of 22,500m² of gallery space and supporting programs, the museum buildings are arranged in a micro-city floating on the sea, shaded by an iconic shallow dome.[2]

The Shallow dome plays an inimitable role with its peerless location at the heart of the design; as the dome structure implements environmental, aesthetic, and structural functions. [3]

From an environmental perspective, it provides shade and cooler temperatures to the outdoor public spaces that connecting the different divisions of the museum village. Aesthetically, it functions as an external open-air canopy, filtering the natural light of the sun and creating a dramatic and constantly transforming lighting effect beneath the dome.  [4]

The dome design and structure are an impressive collaboration of architecture, science, and construction to grant a special effect that architects describe as a “rain of light”.

Blurring art and engineering, the dome is perforated to create an internal effect using the light and affects human feelings with that sensational effect.

Creating the museum’s rain of light effect was far from easy. The Dome’s steel structural core is covered with eight perforated layers of cladding – four on top and four underneath. These layers are formed from 7,850 star-shaped aluminum and stainless steel elements, measuring between 6 and 40 feet wide each, and weighing up to 1.3 tonnes. The effect is a seemingly random geometric arrangement. However, the pattern – the result of years of testing including a full-size mockup placed on the site – is carefully calibrated to modulate the light and temperature conditions of the internal space.[5]

 

[1] http://www.saadiyat.ae/en/inspiration-details/3/Louvre-Abu-Dhabi

[2] Frédéric Imbert, Kathryn Stutts Frost – Concurrent Geometric, Structural and Environmental Design: Louvre Abu Dhabi

[3] Ibid

[4] Ibid

[5] https://www.theb1m.com/video/building-the-louvre-abu-dhabi

You can leave a comment on this article or give letters to the editor. Click on this button and write what you want.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 13 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.